maanantai 1. lokakuuta 2012

Haaveiden täyttymys




Oli päästä tekemään tämä piirakka. Toki olisin koska tahansa aikaisemminkin voinut tämän pyöräyttää, mutta aika ei oikein aikaisemmin ollut sopiva.

Olen siis jo kauan haaveillut tekeväni aidon ämerikkalaisen Apple Pien ja vihdoin osui kohdalle sekä kiinostava resepti, että sopiva vuoka.

Leppoisasta maalaiselämästä kirjoitteleva Kivistössä blogi julkaisi tämän houkuttelevan reseptin ja koska se sisälsi Hempan lempi yhdistelmän, rommi-rusina, oli homma reseptin osalta selvä. Respetissä taitaa olla ranskalaistakin vivahdetta jos oikein ymmärsin.

Ongelmaksi muodostui kuitenkin piirasvuoka. Etsin sopivaa ja mieleistä vuokaa muutamastakin paikasta, mutta kun en halunnut punaista olivat vaihtoehdot vähissä. Päädyinkin tuollaiseen enemmän yleishyödylliseen lasivuokaan ja ostan aidon  piirasvuuan sitten, kun sopiva eteen sattuu.

Lopputulos oli kyllä juuri sellainen kun toivottiinkin. Sopivan murea ja maukas kuori yhdistettynä mehevään ja   vielä vähän hapokkaaseen täytteeseen. Palat leikkantuivat hyvin ja lähtivät vuuasta, vaikka unohdin voidella sen. Seuraavalla kerralla teen nätimmät viillot kuoreen.


Rommirusina-omenapiiras

Täyte:
1½ dl sultanarusinoita
½ dl tummaa rommia

1 kg omenoita (kiinteitä ja hapokkaita)
1 dl ruokosokeria
½ dl vaahterasiirappia
½ vaniljatangon siemenet tai vaniljasokeria
½ tl kanelia
½ dl perunajauhoja

Pohja & kuori:
230 g voita
6,25 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
1 tl suolaa
5 rkl jääkylmää vettä

1 muna
3 rkl maitoa

Laita rusinat ja rommi pieneen kippoon marinoitumaan yön yli.

Tee seuraavaksi taikina, sillä sen pitää myös odotella jääkaapissa vuoroaan ainakin tunnin. Sekoita suola ja sokeri jauhoihin. Paloittele jääkaappikylmä voi kuutioiksi ja lisää jauhoihin. Hiero voi jauhoihin sormenpäillä tai tällä, jota allekirjoittanut käyttää, tai vaikka yleiskoneen leikkuuterällä. 
Sekoita jääkylmä vesi nopeasti joukkoon ja tee taikinasta kaksi taikinapihviä. Kääri taikinapiffit kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori ja paloittele omenat suurehkoiksi lohkoiksi. Sekoita rommirusinat, sokeri, siirappi, mausteet ja perunajauhot ja lisää omenoiden sekaan. Pyörittele seos hyvin sekaisin. Voitele piirasavuoka jos muistat.

Kauli toisesta taikinapihvistä pyörylä, jolla saat tehtyä piirakan pohjan ja reunat. Nosta pyörylä kaulimen avulla vuokaan ja painele tasaiseksi. Kaada täyte vuokaan. Kauli toinen taikinapihvi kanneksi ja leikkaa siihen muutama höyryaukko. Nosta tämäkin pyörylä kaulinta apuna käyttäen piirakan päälle ja nipistele reunat hyvin kiinni. Jos taikinaa jää yli voit rullailla sen pitkiksi naruiksi joilla koristat saumakohdat "rypyttyäen". Vatkaa muna ja maito kevyesti ja voitele piirakan kansi seoksella, jota jää kyllä aika paljon yli.

Paista piirakkaa noin 45 minuuttia. Suojaa kansi foliolla, jos se saa liikaa väriä. Omenoiden tulisi olla aikas pehmeitä, mutta säilyä vielä ehjinä. Voit kokeilla tätä höyryaukoista. Anna piirakan jäähtyä ja tarjoa vaniljakastikkeen, -jäätelön tai -kermavaahdon kera.

Ei ollut yhtään huonoa pelkän teenkään kaverina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti