maanantai 29. marraskuuta 2010

Vanhanajan maksalaatikko

Tämä ohje on äidiltäni peritty. Mitat oli aiemmin kahvikuppeina, joten tämä on sellainen vapaa sovellus alkuperäisestä.

Ohje on peräisin Alastarolta Mattilan kylästä Heikkilän talosta 1900-luvun alkuvuosilta. Ohjeesta tulee maksalaatikkoa reilu annos eli esim. kaksi 1,5 l foliovuokaa.

750 g jauhettua vasikan maksaa (olen käyttänyt 700 g jauhettua naudan maksaa)
2 litraa täysmaitoa
2 dl riisiryynejä (puuroriisiä)
1 sipuli
2 dl rusinoita
1,5 dl siirappia
1 rkl suolaa
100 g voita
2 kananmunaa

Keitä maidosta ja riisiryyneistä puuro. Jäähdytä valmis puuro haaleaksi ja sekoita sen jälkeen siihen ruskistettu sipuli, siirappi, huuhdotut rusinat, vatkatut munat, sulatettu voi ja suola. Maista, että seoksessa on sopiva suola. Lisää sitten jauhettu maksa. Sekoita massa huolellisesti.
Kaada seos voilla voideltuun/voideltuihin vuokiin ja paista 180 asteessa vaaleanruskeaksi n. 1 h riippuen vuoan syvyydestä. Tarkista, että laatikko on kypsynyt keskeltäkin juuri kypsäksi, mutta on vielä mehevän näköistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti