keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Päärynöistä piiraaksi




Tätä frangipaani-asiaa olen pohdiskellut tässä jo tovin. Eli mikä sen oikeaoppinen suomenkielinen nimi on? Gordon Ramsayn kirjassa: "Sunnuntairuokaa ja muita herkullisia reseptejä" lukee, että frangipaani. Jos tekee Google-haun saa tulokseksi: "Näytetään tulokset haulla frangipane". Täytyy jatkaa tutkimustyötä.

Asiaan siis. Tehtiin viime syksynä Gordonin ohjeistuksen mukaista viikuna-frangipaanitorttua ja tykästyttiin kovin täytteen mantelisuuteen ja maukkauteen. Nyttemmin olen soveltanut samaa täytettä mantelimurotaikina pohajisiin päärynäpiiraisiin.

Päärynät on saatu Hempan vanhempien puusta ja keitelty vanilja-kanelisiirapissa pehmeiksi ja maukkaiksi, jota ne ei todellakaan ennen keittämistä olleet. Siirapissa keittely on siis vapaaehtoista, jos löydät oikein makeita ja kypsiä päärynöitä voit jättää sen tekemättä.



Pohjataikina on mun ihan lemppari ja resepti löytyykin jo blogista täältä. Tuosta määrästä taikinaa tein yhden ison pyöreän sitruunapiirakan ja kaksi näitä pitkiä suorakaiteen muotoisia päärynäversioita. Teen taikinan, annan sen levätä ja leikkaan neljään osaan pakkaseen.Sitten, kun tarvitsen taikinaa voi sitä ottaa tarvittavan palan kerrallaa ja sulaa pöydällä tosi nopsaa.



Pohja

Mantelimurotaikina
Kauli pohja käyttämäsi vuuan kokoiseksi ja painele se hyvin reunoille. Vuoraa foliolla ja täytä kuivaherneillä tai riisillä ja paista 200C noin 15 min kunnes reunat ovat hieman ruskistuneet. Pohja kypsyy vielä lisää täytteen kanssa.

Päärynät

1 kg päärynöitä kuorittuna, puolitettuna ja siemenkodat yms. poistettuna
1 l vettä
5 dl sokeria
1 halkaistu vaniljatanko
2 kanelitankoa

Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä kunnes päärynät ovat pehmenneet, mutta eivät vielä hajoa. Kaada kuumana säilöntäpurkkiin ja sulje kansi tiiviisti. Säilytä jääkaapissa.

Frangipaanitäyte

100 g huoneenlämpöistä voita
100 g tomusokeria
1 iso kananmuna
100 g mantelijauhetta tai rouhittuja manteleita
25 g vehnäjauhoa

Tee täyte sillä aikaa kun piiraspohja on uunissa. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti sekoittaen. Kääntele joukkoon lopuksi manteli- ja vehnäjauho. Anna seistä noin 5 minuuttia ja täytä hieman jäähtynyt muropohja täytteellä.
Asettele pinnalle päärynän puolikkaat ja paista 200C uunissa kunnes frangipaani on kauniin kullan ruskea, noin 15 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti