tiistai 27. joulukuuta 2011

Vaahtokarkit

Vihdoin rohkaistuin kokeilemaan vaahtokarkkien tekoa itse. Lauantaina tein ja sunnuntaina oli enää tyhjä kuppi. Toinen satsi pitää vielä tehdä joululahjoiksi! (Lopulta näitä tehtiin 4 satsia kahteen viikkoon)




Vaahtokarkit


 3 rkl liivatejauhetta (yhdestä Dr. Oetkerin liivatejauhepurkista saa vaan 6 rkl!)
 1 1/4 dl kylmää vettä



 1 1/4 dl kylmää vettä
 5 dl sokeria
 1 1/4 dl vaaleaa siirappia
 1/4 tl suolaa
 2 kananmunan valkuaista
 1 rkl vaniljaesansssia
 öljyä ja tomusokeria vuokaan
 2-3 dl tomusokeria ripotteluun


Tarvitset joko digitaalisen lämpömittarin tai sokerilämpömittarin ja vuokan joka on noin 30 x 22 cm. Voitele vuoka miedonmakuisella kasviöljyllä (esim. rypsiöljy) ja siivilöi vuokaan reilusti tomusokeria. Käännä ja taputa vuokaa niin, että tomusokeria on tasaisesti vuokan pohjalla ja reunoilla.
Sekoita liivatejauhe ja 1 1/4 dl kylmää vettä isossa metallisessa vatkauskulhossa. Anna veden imeytyä liivatteeseen. 
Sekoita kattilassa 1 1/4 dl kylmää vettä, sokeri, siirappi ja suola. Nosta kattila alhaiselle lämmölle liedelle, ja sekoita puulusikalla kunnes sokeri on sulanut.
Nosta lieden kuumuus keskilämmölle ja kuumenna seos kiehuvaksi. Anna seoksen kiehua ilman sekoittamista  kunnes lämpömittari näyttää 115 astetta, minulla tähän meni muutama minuutti. Nosta kattila pois liedeltä. Kaada kuuma sokeriseos liivatteen joukkoon, ja sekoita kunnes liivate on sulanut.
Vatkaa seosta sähkövatkaimella reilulla nopeudella 8-10 minuuttia kunnes seos on kiiltävän valkoista, tahmean ilmavaa ja kooltaan lähes kolminkertaistunut.
Vatkaa eri kulhossa, eri (tai pestyillä) vatkaimilla valkuaiset vaahdoksi. Lusikoi valkuaisvaahto vaahtokarkkiseokseen. Lisää vaniljaesanssi. Kääntele vaahdot huolella sekaisin. Kaada vaahtokarkkimassa öljyttyy ja sokeroituun vuokaan ja tasoita ripeästi. Siivilöi päälle reilusti tomusokeria. Peitä tuorekelmulla.
Anna massan jäähtyä ja asettua huoneenlämmössä noin 3 tuntia. Vuoka kannattaa peittää elmukelmulla niin pinta ei kovetu. Nosta vaahtokarkkilevy pois vuokasta leikkuulaudalle. Leikkaa terävällä veitsellä sopivankokoisia paloja. Veitsen voi painaa suoraan alas, sillä sahaava leikkausliike saa veitsen tarttumaan kiinni. Siivilöi tomusokeria lautaselle ja pyörittele vaahtokarkit ympäriinsä sokerissa ja taputtele ylinmääräinen sokeri pinnalta. Vaahtokarkit säilyvät ilmatiiviissä rasiassa noin viikon.



2 kommenttia:

  1. Heei!

    Hyviä oli! Kiitos vielä ♥ Meillä kävi niin että Justu söi vaahtokarkit ja mää pähkinät! :)

    VastaaPoista
  2. Kiva että molemmat maistu :) ja ihanat ne tabletit, kiitos!

    VastaaPoista